Kirjeldus
Miks süüa juustu koos juustumoosiga?
- Maitsete kontrast – magus ja soolane
- Juust ise on valdavalt soolane, rasvane ja maitserikas. Magus lisand (moos, mesi, puuvili) tasakaalustab maitset ja toob esile juustu nüansse.
- See kontrast on üks vanimaid gastronoomilisi põhimõtteid – vastandid tõstavad teineteist esile.
- Traditsioonid erinevates kultuurides
- Vahemere maades on juustu alati serveeritud värskete või kuivatatud puuviljadega (viigimarjad, viinamarjad, datlid). Kui värsket polnud, keedeti puuviljadest moose või želeesid.
- Inglismaal hakati 18.–19. sajandil jõulude ajal serveerima Stiltoni või Cheddari kõrvale ploomipudingut või moosi.
- Prantsusmaal on klassika kitsejuust meega või viigimarjamoosiga.
- Praktiline põhjus – säilitamine
- Moos ja želee olid lihtne viis puuvilju talveks säilitada. Kuna juust ja moos olid mõlemad “pikalt säilivad toidud”, hakati neid koos serveerima.
- Kaasaegne gurmee
- Tänapäeval on juustumoos pigem gurmeekultuuri osa – loodud spetsiaalselt juustu maitset toetama (nt mustsõstar sinihallitusjuustuga, aprikoos kitsejuustuga jne).



